Res Publica

Article

Stille revolutie, contra-revolutie of cultureel conflict?

Veranderingen in de politieke cultuur en hun invloed op het verband tussen klassenpositie en stemgedrag

Authors Jeroen Van der Waal en Peter Achterberg
Author's information

354274 Jeroen Van der Waal
Onderzoeker aan de vakgroep Sociologie, Erasmus Universiteit Rotterdam en aan de Amsterdam School for Social Research.

354277 Peter Achterberg
Onderzoeker aan de vakgroep Sociologie, Erasmus Universiteit Rotterdam en aan de Amsterdam School for Social Research.
  • Abstract

      This paper deals with the linkage between changes in the political culture and changes in class-party alignments. First, we investigate how the political culture in Western countries has changed over time. Three views are tested using data on party-manifestos. The first predicts that only new-leftist issues will increase in salience. The second predicts that both new-leftist and new-rightist issues will emerge at the same time. The third, which is empirically corroborated, predicts that first new-leftist issues will emerge followed by a rise in new rightist issues.
      Second, we investigate how the emergence of these new issues has affected the traditional class-party alignments. We show that the middle class increasingly votes left-wing as newleftist issues become more important and that the working class increasingly votes rightwing as new-rightist issues become more important. The middle class also appears to alienate from the traditional party of their class as new-rightist issues rise in salience.

Please sign in to access the articleDid you receive an activation code but no access yet? Please activate your code here.

Forgot your password? Request new password.