Rp_0486-4700_2018_060_004_covr
Rss

Res Publica

About this journal  

Subscribe to the email alerts for this journal here to receive notifications when a new issue is at your disposal.

Issue 4, 2018 Expand all abstracts
Introduction

Access_open De macht van partijen in België sinds 1981 – particratie revisited

Authors Karel Van Nieuwenhuyse, Stefaan Fiers and Frederik Verleden
Author's information

Karel Van Nieuwenhuyse
Karel Van Nieuwenhuyse is professor verbonden aan de onderzoekseenheid Geschiedenis van de KU Leuven. Zijn historische expertise situeert zich op het domein van politiek en dagbladpers in België in de 20e eeuw.

Stefaan Fiers
Stefaan Fiers werkt als directeur Communicatie en Public Affairs in de privésector, en is deeltijds hoofddocent Politieke wetenschappen aan de KU.Leuven, Centrum voor Politicologie. Hij doceert er de vakken vergelijkende politiek en public affairs. Hij is ook voorzitter van Bepact, de Belgische vereniging van public affairs officials. Zijn wetenschappelijk onderzoek spitste zich eertijds toe op de carrières van parlementsleden en regeringsleden.

Frederik Verleden
Frederik Verleden is historicus en doctor in de Sociale Wetenschappen. Hij publiceerde een historische en politicologische analyse over het ontstaan van de particratie in België. Hij werkt bij de dienst Juridische Zaken en Parlementaire Documentatie van de Kamer van Volksvertegenwoordigers en is als gastdocent politieke geschiedenis verbonden aan de faculteit Sociale Wetenschappen van de KU Leuven.
Article

Access_open Ze halen hun slag wel thuis

Over particratie en het aanpassingsvermogen van Belgische partijen

Keywords dealignment, electoral support, federalism, gender, particracy, personalisation
Authors Jean-Benoit Pilet and Petra Meier
AbstractAuthor's information

    Particracy has been widely used to describe Belgian politics after World War II. Yet, Belgian politics has changed. We examine five changes – the federalisation of the state architecture, diversification of the demos, erosion of political support, party’s dealignment and personalisation of politics – to evaluate how they have affected particracy in Belgium. The answer is twofold: particracy is still very strong, but it has changed. The three traditional party families that had institutionalised particracy in Belgium (Christian-democrats, socialists and liberals) had to face new challengers. They co-opted the most moderate ones (greens, regionalists), while excluding others (radical right/left). Intraparty democracy/participatory/transparency reforms, or changes to the electoral system, all of them opening the political system, were also implemented, but parties were able to overcome them. Yet, the ever-growing gap between traditional parties and citizens and the growth of new parties building upon voters’ dissatisfaction with traditional parties, may put particracy more radically into question.


Jean-Benoit Pilet
Jean-Benoit Pilet is hoogleraar in de Politieke Wetenschappen aan de Université Libre de Bruxelles (ULB). Hij doet onderzoek naar politieke partijen, kiessystemen, kiesgedrag, de personalisering van de politiek en democratische vernieuwing. Over die thema’s publiceerde hij boeken bij Oxford University Press en Routledge en artikels in wetenschappelijke tijdschriften zoals European Journal of Political Reform, West European Politics, Party Politics, Electoral Studies, Environmental Politics, Representation, Journal of Elections, Public Opinion and Parties, Res Publica, Revue Française de Science Politique en Comparative European Politics.

Petra Meier
Petra Meier, hoogleraar Politieke Wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen, focust op de representatie van gender, de reproductie van ongelijkheid en de constructie van normativiteit in politiek/beleid. Zij publiceerde recent een aantal special issues over de ontwikkeling van gender beleid (Journal of Women, Politics and Policies; met Emanuela Lombardo en Mieke Verloo), symbolische vertegenwoordiging (Politics, Groups, and Identities; met Tania Verge) en een boek over de professionalisering van de strijd voor gelijkheid (Academia L’Harmattan; met David Paternotte).
Article

Access_open Twee handen op één buik?

Hoe en waarom de mediatisering van de Vlaamse politiek en particratie hand in hand gaan

Keywords mediatisation, particracy, media logic
Authors Peter Van Aelst
AbstractAuthor's information

    There is a growing consensus that politics have become mediatised. News media have become more independent and are more guided by their own routines and standards and less by what political actors deem important. However, this paper argues that this has not led to a decrease of the power of political parties. In Belgium, particracy and mediatisation seem to go hand in hand. There are mainly two reasons for this. Firstly, media attention focuses heavily on politicians with power and in that sense, media logic and party logic overlap. Secondly, parties have adjusted well to the media and their logic, among others by integrating journalists in the party organisation. We expect that social media will gradually become more important for politicians, but that this evolution too will change little to the central position of political parties in our democracy.


Peter Van Aelst
Peter Van Aelst is onderzoeksprofessor aan het departement Politieke Wetenschappen van de Universiteit Antwerpen en lid van de onderzoeksgroep Media, Middenveld en Politiek. Hij doet onderzoek naar de oorzaken en gevolgen van de mediatisering van de politiek, verkiezingscampagnes, nieuwe media en politiek nieuws. Zijn onderzoek verschijnt in toonaangevende internationale tijdschriften, maar ook in publicaties voor een breder publiek.

Wilfried Dewachter
Wilfried Dewachter is een Belgisch politicoloog en gewoon hoogleraar emeritus van de KU Leuven. Hij publiceerde decennialang vooral over verkiezingen, politieke partijen en de rol van de elite, leidde generaties politicologen op en was van 1970 tot 1993 en van 1997 tot 2000 hoofdredacteur van Res Publica. Als politicoloog was Dewachter vaak een aanspreekpunt van de media.

Kris Deschouwer
Kris Deschouwer is emeritus professor Politieke Wetenschappen aan de VUB en voorzitter van het European Consortium for Political Research (ECPR). Hij was van 1994 tot 1996 hoofdredacteur van Res Publica.

Stefaan Walgrave
Stefaan Walgrave is politicoloog aan de Universiteit Antwerpen. Hij was hoofdredacteur van Res Publica in de periode 2001-2002.

Marc Hooghe
Marc Hooghe is gewoon hoogleraar Politieke Wetenschappen aan de KU Leuven en was in 2003 en 2004 hoofdredacteur van Res Publica.
Symposium

Access_open Waarom Dewachter gelijk heeft

Authors Bart Maddens
Author's information

Bart Maddens
Bart Maddens is gewoon hoogleraar aan het Instituut voor de Overheid van de KU Leuven en was van 2001 tot en met 2007 lid van de redactie van Res Publica, van 2005 tot en met 2007 als hoofdredacteur.

Carl Devos
Carl Devos is gewoon hoogleraar, voorzitter van de vakgroep Politieke Wetenschappen van UGent en was vele jaren redactielid van Res Publica, van begin 2008 tot eind 2010 als hoofdredacteur.
Symposium

Access_open Slechts nu en dan een bui

Authors Joop van Holsteyn
Author's information

Joop van Holsteyn
Prof. dr. Joop van Holsteyn is verbonden aan het Instituut voor Politieke Wetenschap van de Universiteit Leiden en maakte in de jaren 2008-2017 deel uit van de redactie van Res Publica, in de periode 2011-2017 als hoofdredacteur.

Bert Fraussen
Bert Fraussen is universitair docent aan het Instituut Bestuurskunde aan de Universiteit Leiden. Zijn onderzoek focust op de interne organisatie en ontwikkeling van politieke organisaties zoals belangengroepen en denktanks, en de wijze waarop die organisatie relaties onderhouden met beleidsmakers en betrokken worden bij beleidsvorming.

Darren Halpin
Darren Halpin is hoogleraar aan de Research School of Social Sciences aan de Australian National University. Zijn onderzoek focust op de rol van belangengroepen in beleidsprocessen, met bijzondere aandacht voor vraagstukken verbonden aan hun vertegenwoordigende functie, organisatiekenmerken en democratisch karakter. Hij is coredacteur van het tijdschrift Interest Groups & Advocacy.
Research Note

Access_open Parlementarisering als tweerichtingsverkeer

Een verklaring voor voorafgaande parlementaire consultatie bij militaire operaties

Authors Daan Fonck and Yf Reykers
Author's information

Daan Fonck
Daan Fonck is doctoraatsonderzoeker aan het Leuven International and European Studies instituut (KU Leuven). Zijn onderzoek richt zich op de parlementaire diplomatie van het Europees Parlement, en bij uitbreiding de parlementaire controle van buitenlands en veiligheidsbeleid. Zijn werk werd gepubliceerd in tijdschriften als Cooperation and Conflict, Parliamentary Affairs, Contemporary Security Policy en Journal of Common Market Studies.

Yf Reykers
Yf Reykers is assistent-professor aan de faculty of Arts and Social Sciences van de Universiteit Maastricht. Hij is eveneens postdoctoraal onderzoeker van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) Vlaanderen, met een project getiteld ‘Political Oversight of EU Military Forces’. Voordien was hij postdoctoraal onderzoeker aan het Leuven International and European Studies instituut (KU Leuven), waar hij ook zijn doctoraat behaalde in 2017. Zijn onderzoek richt zich op multinationale militaire operaties, snelle responsmechanismen en interorganisationele relaties in vrede en veiligheid. Zijn werd werd onder andere gepubliceerd in tijdschriften als Contemporary Security Policy, European Security, International Peacekeeping en Parliamentary Affairs.